Njami Wraps

Ko od nas još nije sedeo gladan kući i razmišljao šta bi jednostavno mogao da spremi za klopu. U frižideru zaista ima različitih zanimljivih stvarčica ali sve one nekako na prvi pogled izgledaju nepovezive. Sve dok u jednom trenutku ne ukapiraš… Eureka! Trebalo bi da mi je ostala još neka toritilja!

Actual photo

IT’S WRAP TIME!

Tortilje imaju vanzemaljsku moć da povežu sasvim samostalne srednje zanimljive sastojke u jedan ukusan, jednostavan, praktičan i potencialno zdrav obrok.

Oooo tortilje, obožavam vas!

Sve počinje sa što fleksibilnijim tortiljama koje trebaju da izdrže rolanje, soseve i eventualno malo previše sastojaka. 🙂

Da bi naš wrap zaista bio njami wrap, potreban nam je neki sos. Sjajan izbor je u ovom slučaju BeGe Vege Humus sa malo maslinovog ulja i mlevene paprike.

Bez odugovlačenja, potrebno nam je:

  • BeGe Vege Humus
  • Chili Tofu — Tofu mariniran i pržen u čili sosu.
  • Hokkaido tikva — Posebno ukusna kada se prži sa malo karija.
  • Svež spanać — Našem wrapu je potrebno i nešto sveže. Spanać genijalno pasuje 😉
  • Tikvice
  • Veganski sir — Više o temi u nastavku.
  • So
  • Biber
  • Začini po želji

Kod veganskog kačkavalja imamo mogućnost izbora. Veganski sirevi se pre svega razlikuju u biljnoj masti u njihovom sastavu. Za kačkavalje potrebne su masti koje su relativno čvrste na sobnoj temperaturi. Kao takve kvalifikuju se pre svega dve mogućnosti:

  • Prva je kokosova mast (ulje). Njoj se prepisuju mnoga pozitivna dejstva na naš organizam kao što je ojačavanje imunog sistema, poboljšano varenje, kao i pozitivan efekat na holesterol i šećer u krvi.
  • Druga i daleko rasprostranjenija mogućnost u proizvodnji biljnih kačkavalja je palmina mast. Iako se za palminu mast takođe tvrde neki pozitivni uticaji na telo, ona je ipak znatno poznatija po svojim negativnim karakteristikama, kao i po skandalozno nemarnom uništavanju prašume zarad nastajanja plantaža potrebnih za njenu proizvodnju. Uništavanje tih prašuma trenutno predstavlja glavnu opasnost za opstanak orangutana i mnogih drugih vrsta koje u njima žive.

Sve u svemu, kokosova mast važi za znatno bolji izbor ali nažalost ima manu znatno više cene. Kako je biljna mast pored vode i skroba jedan od glavnih sastojaka, kačkavalji sa kokosovom masti često imaju znatno više cene u odnosu na kačkavalje sa palminom masti.

PAŽNJA — U Srbiji se olako igra sa terminom “vegansko”. Ne verujte uvek raznoraznim šarenim natpisima ili tvrdnjama prodavaca. Pogledajte sami u sastav produkta ili potražite zvanične oznake za veganske proizvode poput poznate V-Label Evropske Vegetarijanske Unije.

Pored toga postoje i sirevi koji se prave od koncentrata mlečnog proteina. Prodavačice mogu slučajno preporučiti takve ne veganske kačkavalje.

So, let’s wrap this up..

Nikakva nauka, smotaj ga kako znaš i umeš. Bitno je samo da se ne raspada 😉

Po želji možeš ubaciti svoj fancy wrap u rernu ili još bolje na tiganj. Definitivno preporučujem…

Ukus je bitan, ali izgled ne sme da se zanemari! Serviraj svoj wrap kako god želiš. U ovom slučaju na drvenoj dasci sa rukolom, paradajzem, kikirikijem i slatkim čili sosom.

Sve u svemu… Vrlo brzo i vrlo jednostavno do sjajnog obroka. Tortilje naravno mogu da se napune bilo kojom drugom kombinacijom, oslobodite maštu. Korišćenje onoga čega ima u frižideru je takođe odlična ideja.

Alternativa: Za one koji vole malo tropski ukus možete napraviti wrap sa mangom ili ananasom. Oba voća idu odlično sa malo ljutim sastavom i sa salatom. 😉

Vaš wrap takođe možete napraviti i sa sirovim sastojcima. Međutim tortilje su već pečene u proizvodnji tako da neće biti 100% raw. 😉

Tagged , ,

Odgovori